Deska NATURAL i jagodzianki w duecie, to pierwszy wpis naszej nowej serii na blogu Koss Home – Koss Kulinarnie.
To miejsce, w którym będziemy dzielić się z Wami naszymi ulubionymi przepisami.
Opowiemy o naszych sposobach na to, jak z małych rzeczy wyczarować coś szczególnego.
Bohaterem pierwszej odsłony jest duża deska do krojenia NATURAL, o lekko nieregularnym kształcie. Wykorzystamy ją do serwowania przepysznych jagodzianek. Jak je zrobić między śniadaniem i kawą? Przekonajcie się sami.
Przepis na jagodzianki
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
1 jajko – żółtko do ciasta, białko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem
80 g cukru 50 g masła/ margaryny
250 ml mleka
Około 15-20 g świeżych drożdży
Szczypta soli
Kruszonka:
50 g mąki
25 g cukru
30 g masła
Szczypta soli
Borówka amerykańska – pojemnik około 1,5 litra – świeża lub mrożona (nie rozmrażać!)
Cukier puder do posypania borówek
Około 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
Papier do pieczenia – 2 arkusze
16 jagodzianek
Czas przygotowania około 2,5 – 3 godziny
Jagodzianki to jeden z moich ulubionych słodkich przepisów.
Jest wyjątkowo łatwy i udaje się w 100%.
Dużą część pracy wykonuje robot kuchenny, a dla mnie pozostaje to, co twórcze – nadanie ostatecznego kształtu i serwowanie!
Wszystkie składniki wrzucam do miski robota.
Zaczynam od mąki i robię w niej niewielki dołek. W dołek wsypuję cukier i kruszę drożdże. Lekko z boku wrzucam pokrojone na cienkie plastry masło/ margarynę i żółtko. Białko zostawiam w miseczce do posmarowania jagodzianek przed włożeniem do piekarnika. Podgrzewam lekko mleko i wlewam do miski tak, żeby przykryło drożdże i masło.
Jeżeli mam czas, zostawiam całość na chwilę. W przeciwnym razie od razu włączam robota – używam haka do zagniatania ciasta, nastawiam średnią prędkość.
Deska z drewna tekowego NATURAL
Jak długo wyrabiać ciasto?
Tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i będzie miało gładką jednolitą konsystencję. Nie odmierzam czasu, ale jest to na pewno kilka minut.
Latem przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i odstwiam w słoneczne miejsce na tarasie, na około godzinę. Zimą, nastawiam piekarnik na słoneczne 35 stopni i pozwalam ciastu wyrosnąć w cieple piekarnika. Polecam lekko zwilżyć ściereczkę, którą przykrywamy ciasto – w ten sposób nie zrobi się na nim sucha “skórka”.
Kiedy ciasto rośnie, mam czas dla siebie. 1 godzina powinna wystarczyć, by pod naszą ściereczką zarysował się mały brzuszek. Jeśli ciasto poczeka na nas 1,5 godziny, też nie powinno mu to zaszkodzić.
Jak uformować jagodzianki?
Kiedy ciasto wyrośnie, wyciągam je z miski na silikonową matę. Ugniatam kilka razy i dzielę na połowę. Z każdej połowy formuję wałek i kroję go na 8 krążków. Każdy krążek formuję delikatnie w dłoniach i dalej, na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Formuję tak, żeby na środku mieć dołek (około 3-4 cm) a wokół lekko grubsze brzegi.
Teraz, pędzlem kuchennym, smaruję białkiem brzegi każdego krążka.
Czas na borówki. Pamiętajmy, by obtoczyć je lekko w mące – 1 łyżka mąki wsypana do miski z borówkami powinna wystarczyć. Nakładamy borówki na nasze drożdżowe krążki z dołeczkami.
Nie oszczędzajmy owoców, bez wahania możemy zrobić z nich lekką “górkę”.
Borówki najlepiej posypać lekko cukrem pudrem. W ostatnim kroku dodajemy kruszonkę.
Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego?
Mąkę, cukier i miękkie masło zagniatam tak długo, aż wszystkie składniki połączą się. Zwykle robię kruszonkę z podwójnej porcji i połowę zamrażam na kolejny raz. Oszczędzam w ten sposób trochę czasu. Z ciasta formuję kulkę i odkładam do lodówki.
Jak z kulki ciasta zrobić kruszonkę? Mój sposób, to zetrzeć schłodzone ciasto na tarce o grubych oczkach. Posypuję jagodzianki i gotowe!
Piekarnik nastawiam na 190 stopni, na termoobieg. Wkładam do nagrzanego piekarnika 2 blachy jednocześnie, na dwóch poziomach. Po 15-17 min jagodzianki są gotowe, rumiane, pachnące!
UWAGA – Jeśli zobaczymy, że pod koniec pieczenia zaczyna wyciekać z owoców sok oznacza to, że są już w piekarniku zbyt długo.
Artysto, do dzieła!
Zastanawiasz się czasem jak podać świeże drożdżówki, babeczki, muffinki? Świeże ciasto nie lubi piętrowania, a na typowych talerzach mieszczą się zaledwie 3 lub 4.
Propozycją Koss Home jest duża deska z drewna tekowego NATURAL. Ta wyjątkowo oryginalna deska ma rozmiar do 44 cm i nieregularny kształt. Sama często po nią sięgam – to niebanalne rozwiązanie. Nasze jagodzianki znikną w oka mgnieniu a na stole pozostanie naturalna dekoracja.
Pamiętajmy by nie zostawić jagodzianek na desce na dłuższy czas (np. przez noc) – mogą przejąć aromat naturalnych olejków z drewna tekowego.
Smacznego!
Z pozdrowieniami, Agata
marzec 2022