Skip to content

Domowa granola to zdrowy i pyszny dodatek do codziennej diety. Bazą granoli są proste, naturalne składniki – płatki owsiane, orzechy, otręby, suszone owoce. Granola w dużym słoju jest dekoracją sama w sobie. Wygląda bardzo apetycznie, a co ważniejsze, smakuje naprawdę bosko!
Granolę robi się łatwo i szybko. Do jej wykonania, oprócz składników, potrzebujemy miskę, deskę do krojenia, drewnianą łyżkę i blachę, na której granola trafi do piekarnika.

Ja polecam deski i akcesoria z drewna tekowego – są piękne i funkcjonalne. W takim otoczeniu praca w kuchni, to sama przyjemność. 
W naszym domu słój z granolą stoi na desce w kształcie ananasa, dla lepszego efektu 😉

Granola składniki

Suche składniki do wymieszania:
7 szklanek zwykłych płatków owsianych (nie płatków błyskawicznych)
2 szklanki płatków kokosowych
2 szklanki płatków zbożowych Grape Nut (kupuję je w USA)
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 szklanka ciemnego cukru trzcinowego (cukier powinien mieć dużą zawartość melasy, być lekko wilgotny, lepki)
1 łyżeczka soli
0,5 filiżanki całych migdałów
0,5 filiżanki orzechów pekan

Płynne składniki do zmiksowania:
1,5 szklanki oleju roślinnego (nie oliwy z oliwek)
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0,33 szklanki syropu klonowego
0,5 szklanki wody

Z pełnej porcji otrzymujemy około 4-5 litrowych słoików granoli
Czas przygotowania około 1 godzina

Oryginalny przepis pochodzi z USA. Dostałam go od mojej menedżerki i przyjaciółki Carol.
Granolę wg jej przepisu robię regularnie, bawiąc się składnikami, dostosowując je do tego, co mam akurat w domu.
Dzielę porcję na pół, ale przy większej liczbie domowych miłośników granoli nie wahajcie się przygotować pełnej porcji.

Przygotowanie granoli

Wymieszaj ze sobą suche składniki.
W osobnym naczyniu zmiksuj płynne składniki i wlej do suchej masy. Mieszaj tak długo, aż składniki suche i mokre połączą się.

Przełóż masę na blachę z wysokimi brzegami i piecz w temperaturze 180 stopni C, aż będzie złotobrązowa (około 35 min).
Wymieszaj kilka razy w trakcie pieczenia.
Ostudź całkowicie, a następnie przechowuj w szczelnym pojemniku.

Miska tekowa z pałeczkami

Domowa granola - praktyczne wskazówki

Dodaję cały cukier (sypki i wilgotny cukier trzcinowy) do płynnych składników. Mieszam tak długo, aż się rozpuści. Dzięki temu, w mojej granoli nie wyczuwa się ziarenek cukru.

Można też:
– dodać więcej orzechów (dodaję orzechy włoskie, bo bardzo je lubię)
– zamienić biały cukier na brązowy (używam tu zwykłego cukru trzcinowego dostępnego w sklepach w Polsce)
– wymieszać mąkę pszenną z otrębami pszennymi (mieszam je pół na pół)
– dodać mniej soli
– dodać mniej lub wcale nie dodawać ekstraktu z migdałów i wanilii (to zależy od preferencji, ja dodaję tylko kropelkę)
– wymieszać ciemny wilgotny cukier trzcinowy z jasnym (dodaję ten rodzaj cukru trzcinowego, który aktualnie mam, czasami mieszam oba rodzaje)

Nie należy:
– zastępować wilgotnego cukru trzcinowego (ciemnego lub jasnego) zwykłym, sypkim cukrem trzcinowym, który dostępny jest w naszych sklepach
Wilgotny i lepki cukier trzcinowy zawiera więcej melasy, która pomaga granoli zbić się w grudki. Warto poszukać tego rodzaju cukru w sklepach z bio żywnością.

Po upieczeniu dodaję rodzynki, pokrojone suszone śliwki, morele, daktyle, figi i żurawinę. Rodzaj suszonych owoców i ilość zależy od Ciebie. Nie dodawaj ich przed pieczeniem, bo łatwo się przypalają, stają się twarde i gorzkie.

Deska w kształcie ananasa

Smacznego!
Z pozdrowieniami, Agata
marzec 2023

EUR Euro